Aromatyczna herbatka zimowa – sprawdzony przepis

Nie wiem jak to się dzieje, ale co roku zapominam o tej herbacie, a gdy na przełomie października i listopada sobie o niej przypominam, to potem robię ją praktycznie codziennie! Uwielbiam ten smak!
To połączenie delikatnej ostrości imbiru, kwaśności pomarańczy oraz słodyczy miodu i syropu z malin. Cudo!

Wykorzystuję tutaj starty imbir, bo ma mocniejszy smak, można też użyć taki pokrojony w plasterki, tylko wtedy polecam dodać go trochę więcej.

Składniki:

  • czarna herbata
  • pół pomarańczy
  • ok. 10 goździków
  • pół łyżeczki świeżego imbiru, startego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soku malinowego
  • szczypta cynamonu

Przepis:

  1. Zaparzam herbatę w dzbanku, mój ma około 700ml i używam do niego dwóch torebek herbaty.
  2. W tym czasie przygotowuję dodatki: kroję dwa plastry pomarańczy, w które wciskam goździki i ścieram na tarce imbir.
  3. Gdy herbata się zaparzy wyjmuję z niej torebki, dodaję miód, syrop malinowy i imbir. Zazwyczaj wyciskam też sok z końcówki pomarańczy, która zostaje mi po odkrojeniu tych dwóch plastrów wcześniej, mieszam.
  4. Na końcu dodaję pomarańcze, szczyptę cynamonu i mieszam wszystko ponownie.

* jeżeli wolicie ostrzejsze smaki, możecie dodać więcej imbiru albo więcej miodu/syropu, jeżeli chcecie słodszą herbatę 🙂

To tyle, mam nadzieję, że ta herbatka umili Ci jakiś mroźny wieczór <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *